Westhampton on Grove

WESTHAMPTON ON GROVE is a mixed-use redevelopment of the old Westhampton Theater and Long & Foster properties at 5706 & 5702 Grove Avenue. Glavé & Holmes provided a design for two, three-story mixed-used buildings in this Near West End neighborhood of Richmond.

Westhampton on Grove is the result of community outreach, careful planning, thoughtful design, and cooperation with neighborhood businesses and residents to breathe new life into a legacy property.  Glavé & Holmes worked with the developers to create a high quality mixed-use project that serves the residents and businesses in Westhampton, while complimenting and strengthening the scale and character of the community surrounding it.

Retail and restaurant spaces occupy the first floor with offices on the second floor. The third floor features luxury condos with one to two bedroom floorplans. The pedestrian-oriented design is consistent with the scale and character of the existing fabric of the Libbie and Grove corridor.

Westhampton School Redevelopment

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE is working with Thalhimer Realty Partners (TRP) and Bon Secours on the mixed-use redevelopment of the historic Westhampton School. The 1917 school building will be renovated and converted into commercial office space with an outdoor plaza near the northwest corner of Patterson and Libbie avenues.

The project will include 129 apartment units, some of which will sit above retail and office space fronting Patterson. Another section of apartments will wrap around a three-level parking deck. The development will consist of more than 250,000 square feet in total.

Luck Stone Design Center

AS PART OF a complete transformation of their Architectural Stone Division, Luck Stone Corporation elected to construct new showroom facilities in each of the division’s six locations. The prototype and flagship Design Center was constructed near Luck Stone’s Manakin, Virginia headquarters and will be followed by additional locations in Virginia, North Carolina, and Maryland. Conceived as an early industrial building that was expanded over time, the Center features an assembly of materials on the exterior that are compatible with the stone quarry context. The Center serves as the platform for an immersive customer experience in the Studio, providing inspiration through the use of stone for homeowners, designers, and contractors. The interior of the building, designed in collaboration with Fraser Design Associates, is adorned throughout with innovative applications of stone. The surrounding site, realized in collaboration with Nelson Byrd Woltz, includes numerous examples of exterior stone applications, completing the total visitor experience.

Kappa Sigma Fraternity International Headquarters

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE (G&HA) was commissioned by Kappa Sigma Fraternity to design its new international headquarters near Charlottesville, Virginia. The Kappa Sigma Fraternity originated in Bologna, Italy during the Renaissance and was founded in the United States on The Lawn at the University of Virginia in 1869. In keeping with the classical imagery of Thomas Jefferson’s architecture, the design for the Kappa Sigma Headquarters recalls an elegant estate graciously placed within its rural context.

Sensitive to classic proportions, the modern needs of the fraternity, and the terrain of the site, the design incorporates red brick, large white columns, shuttered floor to ceiling triple hung windows, a standing seam metal roof, and distinguishing cupolas to enlighten the interiors of the headquarters. A formal garden extending from the rear of the building was crafted into the sloping grade of the site to suggest a connection to the terraced formal gardens of the Italian Renaissance, as well as articulate the tradition of Virginia landscaping. All interior spaces were finished and detailed appropriate to the program.

A master plan was prepared which features a museum, administrative space, lecture hall, guest lodging, and conference center, as well as outdoor pavilions, recreation area and bicycle and pedestrian paths. Phase one includes three main components: a museum for display and preservation of artifacts and documents important to the fraternity; administrative areas for the operational requirements of the fraternity; and a chapter center for fraternal functions and educational seminars.

In addition to working with the board of Kappa Sigma to meet their programmatic, aesthetic, and technical goals for this facility, G&HA also facilitated the permitting process on behalf of the client by working with Albemarle County.

College Corner

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE (G&HA) was asked by Colonial Williamsburg Foundation to assist Quinlan & Francis Terry Architects of Dedham, England, to design 35,000 square feet of new retail space to complement an important corner in Merchants Square. This building is located on Duke of Gloucester Street across from the Kimball Theatre. The new structure provides space for three or four retail tenants and second floor offices that will enhance the vitality of Merchants Square. The added shopping opportunities are expected to draw more people to the area and extend the visit of those who shop there.

The footprint has been designed to allow for generous pedestrian circulation around all sides of the site with wide, brick-paved walks. Landscaping, including shrubs, trees, lampposts and benches, serve to extend the existing character of Merchants Square around the new building.

9WG Studio

9WG STUDIO realizes a vision for a vital, collaborative, and creative environment for media production. The owners, Jody Boyd (Red Amp Audio), Marna Bales (9WG Manager), and Melanie Cox (Spang TV) discovered the ideal location, 9 West Grace Street, in the urban core of Richmond. Originally an appliance showroom and more recently a photography studio, the space featured a double-height ceiling that provides the perfect scenario for Red Amp Audio’s tracking room. Working in concert with nonzero/architecture’s Peter Grueneisen, a specialist in recording studio design, Glavé & Holmes Architecture (G&HA) worked with the clients to convert the remainder of the ground floor into a media complex, including an isolation booth, editing suites, and a photography “cyc” wall for photo and video shoots.

Canted, non-parallel walls and the rich textures of acoustical surfaces are fundamental elements for recording and editing spaces. Drawing from these functional cues, G&HA expanded the finish palette with vibrant colors and warm materials to complement the raw brick of the existing shell. Each of the spaces is carefully crafted to its intended function and fit together in the plan like a puzzle, all the while maximizing flexibility and efficiency. The result is a stimulating environment that supports the creative work of the studio spaces as well as the revitalization of the Grace Street corridor.