Thomas School of Business

Glavé & Holmes Architecture designed a new School of Business for the University of North Carolina at Pembroke (UNCP). The 62,000 sf building supports teaching and research, community outreach and professional partnerships in an integrated, state-of-the-art facility. The building offers flexible spaces that promote interdisciplinary collaboration, student engagement, and community connections.

The design complements and strengthens the UNCP Master Plan and is targeted to achieve Net Zero certification. Glavé & Holmes, serving as design architect, partnered with SfL+a Architects who lead the design for sustainability and energy positive attributes of the building.

Robinson House Rehabilitation

THE VIRGINIA MUSEUM OF FINE ARTS engaged Glavé & Holmes for the complete rehabilitation of the Robinson House, originally erected ca. 1820 as a family farmhouse. The structure was converted into the R.E. Lee Camp No. 1 before it became part of the VMFA in 1964. The museum’s goal was to restore the facility and adapt it for use as a regional visitor center. The Robinson House was named to the National Register of Historic Places in 2013 and is one of the oldest buildings in the Boulevard Historic District of Richmond. The reimagined building houses the Richmond Region Tourism Center, VMFA’s Human Resources Division, and a first-floor gallery featuring an exhibition about the story of the site from the 17th century to the present.

The project has added 3,200 additional square feet to the original 7,600- square-foot structure. The addition complements the former home’s style and introduces an accessible entrance. The expansion houses an elevator, stairway, and three floors of glass-enclosed porches that connect to the original structure. Interior work included restoring the space to reflect historical accuracies. New mechanical and electrical systems are among other building updates.

Mary M. Torggler Fine Arts Center

The Torggler Fine Arts Center is the newest addition to Christopher Newport University’s campus serving the University’s Fine Arts Department and creating space for a new Peninsula Fine Arts Center for Newport News, Virginia. The 88,060 square-foot center is a dramatic new space that will bring nationally renowned collections to the University and the community. It houses gallery and programming space, an art history lecture hall, a large hands-on gallery, and studios.

Designed to connect to the existing Ferguson Center for the Performing Arts, the Fine Arts Center provides space for visiting exhibitions and a future University collection, and is anticipated to provide for the display of renowned collections from the Virginia Museum of Fine Arts, and other traveling exhibitions. Highlights include 8,000 SF of new gallery space, a children’s discovery gallery, and a theater combined with a variety of support spaces including secure loading and art handling areas to meet American Alliance of Museums (AAM) accreditation standards. The building also houses new academic facilities for the University’s growing arts programs, which will support both academic learning and public education spaces. New studios and classrooms for sculpture, ceramics, drawing, painting, digital arts, and photography studios expand the arts program into new state of the art facilities. This new facility also frees up space in the existing Ferguson Center, where the project renovated nearly 17,000 SF of existing space to expand CNU’s music program facilities, with a new band room, rehearsal rooms and a recording studio.

The design of the new Fine Arts Center draws from the character of the existing Ferguson Center, originally designed by renowned architect I.M. Pei and offers a transition to the more neo-classical character of the main campus. A dramatic set of three, tiered glass domes serves as the hinge point and main public entry to this dramatic new space. The arcade from the Ferguson Center is extended to provide a consistent public face to the main public façade, while the academic spaces are located in a more neo-classical inspired rear ell. A small café in the dome area, along with two classrooms for children’s education and a Discovery gallery with glass painting box provide space for families to experience the arts. Offices, faculty studios and museum administration spaces are also provided for the building operations.

Trible Library Expansion

CHRISTOPHER NEWPORT UNIVERSITY (CNU) selected Glavé & Holmes for the expansion and renovations to the Trible Library. The existing library was a compilation of four different decades of construction; the original 1966 one-story library, an addition in 1978, another addition in 1993, and a major addition and renovation in 2008. This project needed to remove portions of the building, renovate major sections of the earliest building, and add a large addition. In addition, the existing library contained only 200 seats and the University wanted to increase seating to over 1,000.

Modern university libraries have evolved into much more than repositories for books. G&HA helped transition the facility into a 24/7 student-focused study center, complete with an updated coffee shop, expanded media center, extensive technologies, a lecture hall, reading/study rooms and state-of-the-art archival storage and archives library.

The most dramatic addition was a new two-story Reading Room. Locating it on the second floor allowed this central feature to be flooded with natural light from the library’s cupola and skylights concealed within roof wells. This iconic, three-bay room surrounded by balconies flows out to three outdoor reading terraces. This room, named the Rosemary Trible Reading Room, and the newly renovated spaces that surround it, has become an immediate success with students who occupy the building at all hours of the day and night, fulfilling the hopes of CNU’s library staff and administration.

National D-Day Memorial Master Plan

THE NATIONAL D-DAY MEMORIAL is located on a 50 acre site in Bedford, Virginia. G&HA was commissioned by the National D-Day Memorial to assist in coming up with a conceptual master plan for the complex. The site consists of a well-developed, landscaped memorial, serviced by several utilitarian structures originally intended to be temporary in nature. The Memorial is beautifully conceived, but the visitor experience is diminished by the quality of the support structures, lack of clear organization, and a lack of indoor space.

The goal of the Master Plan is to plan for the evolution of the property and its development to become the center for learning and teaching. As a result, the Master Plan considers prospects for new enhancements including an education center, visitor services, a welcome center, event facilities, service areas, and additional exhibition space. G&HA went through a six month planning process, including research, design charrettes, discussion with key stakeholders, design and analysis of multiple alternatives for future development and enhancements. Our team analyzed existing code and site restrictions and the existing structures to determine viable options. The next phase prepared conceptual designs, including a site plan, as well as general cost estimates for the various options.

Fabergé Gallery Renovation

THE VIRGINIA MUSEUM OF FINE ARTS holds one of the foremost collections of Fabergé objects outside of Russia with over 150 pieces including five Imperial Easter eggs. Previously housed in a much smaller square room, the redesign of the Fabergé Gallery celebrates this significant collection by expanding and reorganizing the collection into five gallery spaces. Each of the gallery spaces showcases specific assortments from the collection, from enamels to hardstones to Russian icons. These are housed largely in recessed picture window display cases. The Imperial Easter eggs are the centerpiece of the new permanent exhibit at the museum. Arranged in a round room, the eggs are displayed in individual cases so that the visitors might appreciate the intricate splendor of these objects from all sides.

The architecture of the space was designed to support the detailed quality of the objects, articulating the space with a classical motif of painted columns, cornice and trim. The detail of the trim work increases as you move through the exhibit, from simply wainscoting and cornice in the entry galleries to engaged doric pilasters and pedestals in the interior galleries. The detail grows to its maximum crescendo with three-quarter round fluted doric columns and an intricately detailed chair rail in the central round egg gallery. The central gallery is accentuated with a shallow, elliptical dome ceiling, bearing out some of the same drama that is revealed with the Fabergé eggs themselves when they are opened and unfolded. The simple color palette, warm stained wood floors, and symmetry throughout the galleries serve to complement the objects themselves and celebrate their artistry. The architecture of the galleries was designed in close collaboration with the Virginia Museum of Fine Art’s curators, lighting designer, and exhibition design staff to create an inspiring exhibition. Opened in October 2016, the result has been a dramatic success for the Virginia Museum of Fine Arts and their permanent collections.

Photos: Travis Fullerton © Virginia Museum of Fine Arts

Fort Monroe Visitor and Education Center

FORT MONROE is a National Monument managed by the Fort Monroe Authority (FMA) in collaboration with the National Park Service (NPS). Glavé & Holmes Architecture recently completed the conversion of Building 138 at Fort Monroe into a new Visitor Center. Building 138, also known as Wisser Hall, was originally built in 1909 as a military library and is a contributing structure to the Fort Monroe National Historic Landmark District.

This project is a unique example of a State and Federal collaboration at this significant historic site. The Visitor Center welcomes visitors to Fort Monroe and orients them to the significant history of this property in addition to providing a welcome center for NPS staff to greet visitors to the National Monument. As a key component of the new permanent exhibit, this building tells the story of the arrival of the first African slaves in the continental U.S. to the site of Fort Monroe (Point Comfort) in 1619 and connects that story to the “Contraband of War” decision in 1861 that eventually led approximately 10,000 enslaved people to obtain their emancipation at Fort Monroe. The visitor center builds upon the additional historical exhibits in the Casemate Museum and entices visitors to the museum using the postern gate into the original masonry Fort. The new Visitor Center contains visitor facilities, a staffed visitor desk, exhibits, classrooms and archival storage space.  A new addition makes the building fully accessible, by adding a new elevator and grade level entry for visitors.

Virginia Museum of History & Culture

SINCE 1988, Glavé & Holmes Architecture (G&HA) has partnered with The Virginia Museum of History & Culture (VMHC), previously known as the Virginia Historical Society. Commissioned to oversee the design for renovations to their existing facility in Richmond, Virginia, G&HA has contributed major additions to the institution in 1991, 2001, and 2006 respectively.

VMHC recently completed a comprehensive renovation that addressed key goals with their newest project, known as “The Story of Virginia Campaign.” The museum wished to address developmental issues that have evolved along with the growth and identity of the organization as well as in response to current trends in museum operations. G&HA helped to develop a public-friendly prospect by reconsidering the grounds, key outdoor features, and the points of entry and arrival, with focus on the East, South, and West façades. The galleries were reorganized to provide accessibility to a range of patrons and for a variety of museum experiences. The education center was expanded to respond to the growth of programming, and fourth, the maintenance needs of the building were addressed, including replacement of the mechanical systems in 75% of the building.

These renovations allow the museum to display more of their collections as well as play host to more and larger special events and lectures. “The Story of Virginia Campaign” brings the VMHC facility, its collections, and expertise to a wider audience even as the mission— to collect, preserve, and interpret Virginia’s past for future generations—remains the same.

Visitor Center Complex at Montpelier

THE MONTPELIER Visitor Center provides a gateway for guests to experience of the home of James and Dolley Madison. The Visitor Center is located on a beautiful and very sensitive historic site on the original road trace leading from Mt. Pleasant to the Mansion. The focus for the site and building design was to create a relationship between the visitor and the historic landscape through the use of natural materials, scale, views, and connections to the historic narrative.

Glavé & Holmes Architecture (G&HA) in collaboration with Bartzen & Ball, PLLC, provided an elegant and contemporary building that is compatible with the scale, forms, and materials of buildings in the surrounding context, while being distinctive in its use. Building interiors, architecture, and landscape design are integrated to provide a gracious and seamless patron experience.

The complex also provides a 50-seat orientation theater, gift shop, gallery room and a café with doors opening to a slate patio. The duPont Wing features the Red Room, an exact replica of the original room in the Mansion.

The Valentine Renovation

THE VALENTINE has been the city of Richmond’s history museum for more than 100 years. The facility is comprised of four houses of varying periods, including the restored Wickham House, a National Historic Landmark property; the Cecil House; and the Valentine Row Houses. The Owner sought to enliven the primary public spaces on the first and lower levels with a contemporary aesthetic that is sensitive to the historic character of the existing museum.

Glavé & Holmes Architecture (G&HA) successfully altered the interiors to conceal previously exposed infrastructure, thusly creating refined spaces that retain a contextual consciousness to their historic provenance. Exterior windows were reopened to the interior and now boost filtered glazing, which make the entire facility feel more open and inviting. Gallery spaces were expanded and reorganized to include a new community gallery, orientation gallery, and improved permanent and special exhibition galleries. Additionally, the education areas and other public spaces, such as the entry/reception and the museum shop, were completely renovated to embody the new image of The Valentine.

The overall impact of the renovation has been remarkable both for the museum and the surrounding neighborhoods. The Valentine has seen a 30 % increase in visitation since the reopening and a significant rise in the frequency of community-centered events.