Sandy Hall Renovation

SANDY HALL, CONSTRUCTED IN 1924, is located adjacent to Virginia Tech’s Drillfield at the core of the University, and is one of the earliest buildings on campus. The 10,960-square-foot building previously served as temporary swing space for academic programs in transition, without any major renovation since its initial construction. Glavé & Holmes designed a matched pair of contextual additions for updated circulation as well as a total interior renovation of the original building. The renovated building provides critical program space for the School of Neuroscience, created in 2016, which now calls the building home. The School of Neuroscience, the first school of its kind in the United States, sought an interior environment that would stimulate casual but innovative interactions among students and faculty, facilitating spontaneous discovery of new ideas.

Davidson Hall Renovation

VIRGINIA TECH selected Glavé & Holmes for the renovation of three historic academic facilities on their campus, including Davidson Hall. This project rehabilitated the historic front section of Davidson Hall to provide a new administrative center for the Department as well as active learning classrooms.

The front section of Davidson Hall, covering 28,133 square feet, houses seven classrooms, in addition to multiple administrative and faculty offices for the Department of Chemistry. The building, which dates to the 1930s, received a full overhaul into a modern teaching-and-research building.

Visitors to Davidson Hall are welcomed by a new two-story atrium at the front entrance. The open atrium incorporates elements of both the traditional Collegiate Gothic and modern architecture styles seen throughout campus. Interior enhancements to the front section of the building include renovated classrooms, administrative and faculty offices, expanded A/V capabilities, modern furnishings, and a new collaborative scale-up classroom. The team fully renovated the building’s exterior and interior to remedy extensive egress and ADA deficiencies, deteriorated building systems, and flood plain vulnerability.

College of Liberal Arts and Human Sciences Building Renovation

GLAVÉ & HOLMES was hired by Virginia Tech for the renovation of the College of Liberal Arts and Human Sciences Building, originally constructed in 1899 as a YMCA building. The 14,314-square-foot building was one of the most outdated buildings on campus and received a comprehensive interior and exterior renovation. Interior upgrades include an elevator, new  energy-efficient systems, modern furnishings, and enhanced technology. A 2,000-square-foot, four-story addition was added to the northwest side.

The renovation retained several historical features. A point of pride for the building’s original architecture was the discovery, during demolition, of a large archway. Through the years and the re-purposing of the building, previous efforts had enclosed the archway. Once rediscovered, the team restored and reinstalled the archway casework.

The building is now the administrative home to the College of Liberal Arts and Human Sciences, housing both the Office of the Dean and the Center for Humanities.

Regattas Dining Hall Expansion

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE studied, designed, and administered the construction contract for an expansion to the Regattas Dining Hall at Christopher Newport University. The expansion consists of 11,000 square feet of new building footprint and will accommodate 300 additional seats. The new facility includes a grand two-story space with a 2,800 sf mezzanine that is accessed by grand stairs that lead from the West of the first floor. The mezzanine space offers a café style feel, with soft seating and a decorative guardrail. The expansion also included additional rest rooms, new point of sale locations, a salad bar, additional drink and silverware stations, and the relocation of the existing Mongolian Grill. The relocation of the Grill allowed for the creation of semi-private dining areas.

Shenkman Jewish Center

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE collaborated with the College of William and Mary to create a dedicated home for the college’s Jewish community. The team worked on the design and construction of the new Shenkman Jewish Center, a 3,000-square-foot Hillel House, as programmed and conceptualized in a planning study. This community building is situated on two lots at the corner of Jamestown Road and Cary Street. The building had the unique requirement of not only adhering to the architectural character of the campus, but also fitting in to the residential context of the surrounding homes. The building’s first floor features a large and open meeting space, an intimate study lounge, a kosher kitchen, and restrooms. The second floor provides space for a Rabbi’s office, a conference room, and a restrooms. A wooden pergola on the patio in the rear of the building is planned for future construction to accommodate a religious festival and other events.

Fine Arts Center

CHRISTOPHER NEWPORT UNIVERSITY (CNU) hired Glavé & Holmes to design a new Fine Arts Center adjacent to their Ferguson Center for the Arts. The three-story, 82,000 plus-square-foot center will house gallery and programming space for CNU’s fine arts program. The space will also be the new home for Newport News’ Peninsula Fine Arts Center, which will become part of CNU at the building’s completion and will take on a new name. The colonnade, which lines the front of the Ferguson Center, will be extended across the front side of the new building.

The highlight of the building features three tall, staggered glass domes, while the rest of the design fits contextually with the rest of the campus. The first floor houses an art history lecture hall, museum shop, a hands-on gallery, and studios for 3-D art disciplines. Part of the space between the new building and the Ferguson Center will be an outdoor museum space. The museum’s large gallery, the walls of which are two stories high, takes up most of the second and third floors. Moveable walls and structures will allow the space to be configured to display each exhibit. The second floor will also contain galleries for student work, classroom and lab spaces, including a dark room, photo lab, light lab, and digital art studios. The third floor will include drawing and painting studios, as well as studios only for upperclassmen. A cafe will provide food near the outdoor terraces overlooking the entryway.

Trible Library Expansion

CHRISTOPHER NEWPORT UNIVERSITY (CNU) selected Glavé & Holmes for the expansion and renovations to the Trible Library. The existing library was a compilation of four different decades of construction; the original 1966 one-story library, an addition in 1978, another addition in 1993, and a major addition and renovation in 2008. This project needed to remove portions of the building, renovate major sections of the earliest building, and add a large addition. In addition, the existing library contained only 200 seats and the University wanted to increase seating to over 1,000.

Modern university libraries have evolved into much more than repositories for books. G&HA helped transition the facility into a 24/7 student-focused study center, complete with an updated coffee shop, expanded media center, extensive technologies, a lecture hall, reading/study rooms and state-of-the-art archival storage and archives library.

The most dramatic addition was a new two-story Reading Room. Locating it on the second floor allowed this central feature to be flooded with natural light from the library’s cupola and skylights concealed within roof wells. This iconic, three-bay room surrounded by balconies flows out to three outdoor reading terraces. This room, named the Rosemary Trible Reading Room, and the newly renovated spaces that surround it, has become an immediate success with students who occupy the building at all hours of the day and night, fulfilling the hopes of CNU’s library staff and administration.

North Hall Upper School Renovation

THE VERITAS SCHOOL hired Glavé & Holmes Architecture for the renovation of North Hall (formerly DuBose Hall). This two-story structure, located at the head of the school’s central lawn, was built in 1952 as the administrative building for the Presbyterian School of Christian Education. Veritas desired to reinforce the building’s key position as the home of the Upper School, while creating dynamic learning environments and offices for Upper School students, teachers, and administrators. The building serves as a welcoming “front porch” to the campus and is the principal venue for ceremonies such as graduation. Distinctive interior improvements include a new two-story lobby lined with classical details executed in finely crafted plaster, featurimg Ionic pilasters incorporating the school’s lion mascot, a modillion cornice, and an elegant coved ceiling.  Elaborate, classically designed door frames emphasize the importance of each classroom as the seat of learning.  Additional components of this project included updates to all mechanical and safety systems, new restrooms, and ADA accessibility.

Sweet Briar House

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE provided interior design services and an updated historic structures report for the rehabilitation of the historic Sweet Briar House at Sweet Briar College. The House, originally built in 1790, is listed on the National Register of Historic Places and serves as the residence of the College’s President. The three-story brick structure is approximately 10,400 square feet.

The scope of the interior design work included updating interior finishes within the first-floor public areas of the historic house, representing approximately 3,000 sf of area and the second floor public spaces and circulation corridors, representing approximately 3,000 sf of area. Work also included the reconfiguration of toilet rooms, kitchen and ancillary spaces in support of the public areas and structural analysis of the floor system in the second floor library. All interior work was completed according the Department of Interior’s Standards for Rehabilitation. Treatments convey an appropriate look consistent with the resource’s period of significance. The overall goal was to create a coherent, visual appearance and interpretation for the first floor public areas consistent with the high stature of the House.

Scott House Study and Rehabilitation

THE SCOTT HOUSE  is one of Richmond’s most significant examples of American Renaissance architecture and is listed on the National Register of Historic Places. It was completed in 1911 and acquired by Virginia Commonwealth University (VCU) in 2001. The 18,000-square-foot mansion was built for Frederic William Scott and his wife Elizabeth Strother Scott. It was modeled after the Marble House in Newport, Rhode Island, which referenced the Petit Trianon at Versailles. Interior plasterwork is attributed to prominent sculptor and plaster contractor, Ferruccio Legnaioli.

VCU commissioned Glavé & Holmes Architecture (G&HA) to provide a feasibility study to assess existing conditions, programming, and conceptual design. Subsequently, G&HA was selected to provide a historically-sensitive rehabilitation to allow the building to serve as meeting and event space for visiting and University groups.

Goals for rehabilitation the Scott House included restoration of the exterior masonry and windows; upgraded mechanical, electrical and plumbing systems; and new restrooms, office space and meeting rooms. While the rehabilitation will serve a variety of modern programmatic functions, the building’s historic fabric was restored in accordance with the Secretaty of the Interior’s Standards for Rehabilitation and the University’s preservation philosophy for historic buildings.