Westhampton on Grove

WESTHAMPTON ON GROVE is a mixed-use redevelopment of the old Westhampton Theater and Long & Foster properties at 5706 & 5702 Grove Avenue. Glavé & Holmes provided a design for two, three-story mixed-used buildings in this Near West End neighborhood of Richmond.

Westhampton on Grove is the result of community outreach, careful planning, thoughtful design, and cooperation with neighborhood businesses and residents to breathe new life into a legacy property.  Glavé & Holmes worked with the developers to create a high quality mixed-use project that serves the residents and businesses in Westhampton, while complimenting and strengthening the scale and character of the community surrounding it.

Retail and restaurant spaces occupy the first floor with offices on the second floor. The third floor features luxury condos with one to two bedroom floorplans. The pedestrian-oriented design is consistent with the scale and character of the existing fabric of the Libbie and Grove corridor.

Brandon Plantation

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE renovated the Breakfast Kitchen on the first floor, the Catering Kitchen and Storage Pantry in the basement, and five of the existing restrooms on the property. In the Breakfast Kitchen, the team retained this historic dumbwaiter and reconfigured the cabinetry to include a new refrigerator/freezer, cooktop, sink, microwave, and dishwasher. The designers developed two conceptual schemes for the Owner and moved forward with the one selected. Restroom updates included new window treatments, plumbing and cabinetry, light fixtures, and creating new opens or reconfiguring existing space.

Sweet Briar House

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE provided interior design services and an updated historic structures report for the rehabilitation of the historic Sweet Briar House at Sweet Briar College. The House, originally built in 1790, is listed on the National Register of Historic Places and serves as the residence of the College’s President. The three-story brick structure is approximately 10,400 square feet.

The scope of the interior design work included updating interior finishes within the first-floor public areas of the historic house, representing approximately 3,000 sf of area and the second floor public spaces and circulation corridors, representing approximately 3,000 sf of area. Work also included the reconfiguration of toilet rooms, kitchen and ancillary spaces in support of the public areas and structural analysis of the floor system in the second floor library. All interior work was completed according the Department of Interior’s Standards for Rehabilitation. Treatments convey an appropriate look consistent with the resource’s period of significance. The overall goal was to create a coherent, visual appearance and interpretation for the first floor public areas consistent with the high stature of the House.

Private Residence

WITH A SWEEPING VIEW of the James River, this private residence was originally designed by William Lawrence Bottomley and was constructed in 1930. The property included the main house and two flanking pavilions at the cobblestone courtyard’s entry. The interior refurbishment of the main level of the eastern office pavilion included a private office, bathroom, and gunroom with a custom gun table. The design created a private respite for the Owner’s home office and caters to his outdoor past times. In the bathroom, the occasional penny tile was removed and replaced with the end of a spent shotgun shell. The exterior remained intact with the exception of the garage elevation, which transformed the existing three car garage into a two car garage.

The western pool pavilion received an interior renovation and exterior addition including a veranda, pool and pool enclosure with a custom fountain and outdoor fireplace. On the interior, the changing area includes a shower with a barrel vaulted ceiling and a herringbone tile ‘rug’ centered on the vanity. The well-appointed kitchen area features limed oak custom cabinetry that complements the travertine flooring, which extends onto the pool deck for a homogenous feel between the interior and exterior.

Paying homage to Bottomley’s aesthetic, the renovation design for this private residence integrates the new and the existing architecture and enriches the enjoyment of the property for the family and their visitors. As the Owner remarked at the completion of construction, “The new additions look like they were always there and that is just what I wanted.”

Private Residence

THIS PROJECT was intended as a contextual design response to the rich architectural heritage of Princeton. Built of argillite stone, the house is large in scale, but is decidedly not grand in its siting and scale of rooms. Glavé & Holmes Architecture (G&HA) designed specialized spaces for intimate entertaining of friends and family in rooms such as the wine cellar, golf room (with simulation of iconic courses), club room, loggia with fireplace and terrace fire pit, pool cabana, indoor endless pool conservatory, gym, theater, and two-level library stair- tower. It is detailed and carefully rendered yet avoids the off-putting ambition of developer mansions. Crafting a “cozy and comfortable” house of significant size required careful consideration of scale, material palette, and room adjacencies.

G&HA provided interior design services for this residence. The architect is Island Architects based in Richmond and Charleston, South Carolina.

Warwick River Residence Hall

KNOWN FOR PROVIDING a high-quality student life experience on campus, Christopher Newport University (CNU) engaged Glavé & Holmes Architecture (G&HA) to design a new residence hall for the sophomore class. Accommodating nearly 500 residents, Warwick River Hall provides CNU students with suite-style units, typically containing two double occupancy bedrooms that share a bathroom and common living space. On the ground floor, each of the gracious entrance lobbies features a reception desk, comfortable seating, fireplaces, and a multi-purpose room suitable for social or academic purposes.

In addition to the residential suites, each floor is equipped with two full kitchens, study spaces, and laundry facilities. As the first building in the newly developed northern portion of the CNU campus, Warwick River Hall ensures an immersive experience within the university village. Warwick River Hall is targeting LEED Silver certification.

Rappahannock River Residence Hall

IN RESPONSE to an era of nation-wide competition to attract the best students, Christopher Newport University (CNU) has upheld its mission to provide a variety of high-quality student life experiences with the new Rappahannock River Hall. Designed by Glavé & Holmes Architecture (G&HA) to be stylistically compatible with other recent facilities, this Neo-Georgian, 450-bed residence hall with an attached 270-car parking garage is targeted toward upper classmen who desire an apartment experience while living on campus.

Located on the northern edge of the CNU community, and adjacent to off-campus commercial services, the living units are configured as autonomous apartments, complete with in-unit kitchens and laundry. Although the two, three, and four bed apartments have shared living and dining spaces, each bedroom is intended for a single student and has its own bathroom, providing a balance of privacy and community. To complement the interior program, Rappahannock River Hall encloses an exterior, semi-private garden space intended for student recreation and outdoor living. Viewed as the culmination of the on-campus experience for CNU students, Rappahannock River Hall provides juniors and seniors with a taste of post-graduation freedom with the convenience and safe community of being on campus.

New Residence Hall

IN RESPONSE to a growing student population on this largely residential campus, Roanoke College commissioned Glavé & Holmes Architecture (G&HA), in association with OWPR, to design a new 200-bed residence hall in the newly developed athletic quadrangle. This innovative facility provides a variety of housing options for students, including four-bed, apartment style suites, with a mix of single and double rooms throughout all models. This variety encourages diversity of housing preferences and price points within the same building and allows for the possibility of a student remaining in the same residence hall throughout his or her entire college experience. This concept encourages transitioning to increasingly more private housing from year to year. The new residence hall also provides an integrated living and learning experience with classrooms, a seminar room, a kitchen, and faculty office space on the lower level.

The exterior design of the new residence hall is influenced by the Collegiate Gothic structures on the campus and maintains the rich detailing of this style articulated with brick and cast stone accents. The building is arranged around a courtyard to form an outdoor room, providing places for residential life both inside and outside the building.

Greek Housing Village

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE (G&HA) developed a design for a new Greek Housing Village of eight fraternity and sorority houses for Christopher Newport University (CNU). The Greek Housing Village provides an identifiable home on campus for the Greek organizations.

G&HA developed four house models, including a duplex which provides flexibility for CNU to accommodate smaller and larger groups from year to year. Each house has a unique façade to express their individuality within the Greek community, while contextually responding the other classically designed buildings on campus. The buildings relate in scale and materials, while employing distinctive touches like Sigma Phi Epsilon’s red front door, which is painted the specific shade to match the rest of its chapters across the country.

The first four houses are arranged radially at the end of the green space to create a community atmosphere among and a shared “front yard.” The common space serves as a home for annual events and traditions, which lie at the heart of Greek Life at CNU. The houses are inhabited by third- and fourth-year residents and offer a combination of single and double rooms with shared bathrooms. Each house also includes laundry rooms, study spaces, a fully-equipped kitchen, chapter rooms, and public restrooms.

The project has been designed in compliance with VEES (Virginia Energy Conservation and Environmental Standards) certification.