Brandon Plantation

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE renovated the Breakfast Kitchen on the first floor, the Catering Kitchen and Storage Pantry in the basement, and five of the existing restrooms on the property. In the Breakfast Kitchen, the team retained this historic dumbwaiter and reconfigured the cabinetry to include a new refrigerator/freezer, cooktop, sink, microwave, and dishwasher. The designers developed two conceptual schemes for the Owner and moved forward with the one selected. Restroom updates included new window treatments, plumbing and cabinetry, light fixtures, and creating new opens or reconfiguring existing space.

North Hall Upper School Renovation

THE VERITAS SCHOOL hired Glavé & Holmes Architecture for the renovation of North Hall (formerly DuBose Hall). This two-story structure, located at the head of the school’s central lawn, was built in 1952 as the administrative building for the Presbyterian School of Christian Education. Veritas desired to reinforce the building’s key position as the home of the Upper School, while creating dynamic learning environments and offices for Upper School students, teachers, and administrators. The building serves as a welcoming “front porch” to the campus and is the principal venue for ceremonies such as graduation. Distinctive interior improvements include a new two-story lobby lined with classical details executed in finely crafted plaster, featurimg Ionic pilasters incorporating the school’s lion mascot, a modillion cornice, and an elegant coved ceiling.  Elaborate, classically designed door frames emphasize the importance of each classroom as the seat of learning.  Additional components of this project included updates to all mechanical and safety systems, new restrooms, and ADA accessibility.

Charlotte County Courthouse

THE CHARLOTTE COURT HOUSE DISTRICT is a national historic district located at the heart of the town of Charlotte Court House, the county seat of Charlotte County, Virginia. Since the early 1800s, this square has housed the County’s judicial system. The proceedings of these courts are housed in various historic buildings on the square, the paramount being the 1823 courthouse designed by Thomas Jefferson.

Following a feasibility study completed by Glavé & Holmes, the Circuit Court declared that a new courthouse be built to bring together the various courts and associated services housed in multiple buildings. The new courthouse is adjacent to the existing Clerk’s Office and across the public square from the historic Charlotte County Courthouse.

The 29,000 sf structure consists of two above grade floors and one partially below grade level. An enclosed pedestrian walkway connects the new courthouse to the existing Circuit Court Clerk, allowing secure public circulation from one security screening entrance. The courtroom and related spaces are located on grade and upper levels, while the lower level space includes holding cells, the sally port, and secure parking.

Scott House Study and Rehabilitation

THE SCOTT HOUSE  is one of Richmond’s most significant examples of American Renaissance architecture and is listed on the National Register of Historic Places. It was completed in 1911 and acquired by Virginia Commonwealth University (VCU) in 2001. The 18,000-square-foot mansion was built for Frederic William Scott and his wife Elizabeth Strother Scott. It was modeled after the Marble House in Newport, Rhode Island, which referenced the Petit Trianon at Versailles. Interior plasterwork is attributed to prominent sculptor and plaster contractor, Ferruccio Legnaioli.

VCU commissioned Glavé & Holmes Architecture (G&HA) to provide a feasibility study to assess existing conditions, programming, and conceptual design. Subsequently, G&HA was selected to provide a historically-sensitive rehabilitation to allow the building to serve as meeting and event space for visiting and University groups.

Goals for rehabilitation the Scott House included restoration of the exterior masonry and windows; upgraded mechanical, electrical and plumbing systems; and new restrooms, office space and meeting rooms. While the rehabilitation will serve a variety of modern programmatic functions, the building’s historic fabric was restored in accordance with the Secretaty of the Interior’s Standards for Rehabilitation and the University’s preservation philosophy for historic buildings.

Visitor Center & Event Grounds Master Plan

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE was hired by the County of Bath for the design of a new Visitor Center and the preparation of a Master Plan for a multi-functional Event Grounds. The New Bath County Visitor Center will become an important resource for the local community and serve as a gateway to the County of Bath and the surrounding area. The new center will be located in Mitchelltown on an 8-acre site purchased for the purpose of creating a Visitor Center and Event Grounds.  The Master Plan will serve as the primary document guiding the development of the Mitchelltown property.

The design team pulled together concept designs for the site and building that embody the aspirations of the County and its residents as recorded and implemented through a series of public meetings. The following uses were identified in addition to the Visitor Center that may collocate at the site: a Bath County Pavilion for residents and others to gather for events or sell their wares or artwork; a lawn and picnic shelter/chapel area that could be used for a visitor’s rest area, family gatherings, as well as weddings and other events; and a visitor orientation theater that could be used for community meetings, movies and lectures. The Visitor Center and grounds will also include administrative offices, an exhibit space, a multi-purpose room, a kitchen, a nature path, an outdoor amphitheater and a Veteran’s/History Walk.

New Admissions Building

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE was hired to study potential sites for the location of the new Admissions Building for Longwood University. Following comprehensive site investigations, conceptual site plan configurations were used to help evaluate the pros and cons of each site from various participants and together identify the best site for the Admissions Building.

The historic High Street site was chosen based on the important criteria of providing a great first impression to the overall visitor experience, the ease of integration with Admissions Tour Routes, and the ability to provide dedicated parking for the Admissions Office. The new building extends the University’s Jeffersonian Classical tradition and offers a recognizable front door to the campus experience. A directive from the University, this Classical response will make a strong visual connection between this building and the rest of the historic campus. Additionally, the building’s scale, massing, and details are in response to the historic residential fabric found north of High Street. The building’s side wings, pitched slate roof and chimneys give a residential quality to this welcoming first impression.

The team worked with the University to design a 16-foot tall obelisk, which stands in front of the Admissions Building and honors those who fought to expand American liberty. There will be historical exhibits tied to the monument inside the building.

Camp Library Renovation

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE worked with the Darden School of Business at the University of Virginia on upgrades to the Camp Library. The interior renovations to the Library’s second floor promote active learning and create more inviting spaces.

An existing library space was removed and walls were rearranged to create space for several new departmental offices and conference rooms. The updated lobby space is designed to accommodate various uses and serves as an informal reading and study space. The new configuration allowed for a reading nook to be inserted between two small conference rooms, providing space for individual study or small impromptu meetings. G&HA connected the refreshed lobby to a new large conference room through wood and glass doors in a central arched opening that echoes existing architectural details found in the library.

Norman Hall Rehabilitation & Conference Center Addition

A TOP PRIORITY for the University of Florida was the rehabilitation of historic Norman Hall. As one of several buildings listed on the National Historic Register, the gothic revival building is a vital historical asset to the campus and home to faculty, staff, and students of the College of Education. Glavé & Holmes collaborated with Walker Architects to restore the building exterior, update interior spaces to new academic standards, and improve the functionality of the building and its systems.

Public spaces were restored and upgraded to capitalize on the original ceiling heights and to incorporate new informal student collaboration spaces. Many of the original classrooms spaces that had been subdivided into offices were converted back into classrooms. This decision consolidated classrooms in common locations, improving wayfinding, and has allowed for significant upgrades in technology.

Design work also includes an expansion thst provides a new conference and meeting space, and the addition of a satellite food service site to the facility. The overall goal of these renovations and additions was to preserve the historic character of the building while bringing it into the 21st century. The design team hopes this space creates a home suitable for preparing future educators and educational leaders.

Madison Hall Renovation

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE renovated the nearly 70,000 sf building that previously housed the Rockingham Memorial Hospital Cancer Center, for use as a new Admissions Office for James Madison University. The building was constructed in 1989 as a clinical annex to the hospital. The project consisted of a full interior renovation as well as restorative work to the exterior envelope. Additionally, a new colonnade with a tower and a pavilion was provided to create a welcoming entry to the building.

The renovated facility houses the Admissions Office, the Center for Assessment and Research Studies, the Graduate School and the Office of International Programs. The conversion of the previous nuclear medicine area provided a nuclear laboratory for the Physics department. The new design provides faculty and staff offices, meeting rooms, small scale academic spaces, and other mixed uses serving the needs of the University.

Tucker Hall Renovation

TUCKER HALL is the easternmost of five buildings of the Colonnade at Washington and Lee University. The building was constructed in 1935 and is listed on the National Register of Historic Places as a contributing building in the Washington and Lee Historic District. The building underwent a significant renovation in the early 1980’s when a new floor level for the University’s computing center was inserted in the original two-story law library space.

Glavé & Holmes’ scope included a complete interior rehabilitation of the building and re-establishing portions of the ornate two-story law library space. The non-historic sections of the second floor inserted in the 1980’s were completely removed with the original two-story volume space restored. The space was sub-divided to create a great hall and two classrooms. The historical pediment and pilasters were relocated to allow for a new elevator to provide handicap accessibility to all levels in the building. Tucker Hall houses offices for several departments in the University’s humanities curriculum, as well as conference, meeting, and seminar rooms, a kitchenette, lounges, and storage. The exterior work included minor repair of the existing fabric, and a new entry and stairway will be added over the areaway to the great hall from Stemmons plaza on the north side of the building.