Fabergé Gallery Renovation

THE VIRGINIA MUSEUM OF FINE ARTS holds one of the foremost collections of Fabergé objects outside of Russia with over 150 pieces including five Imperial Easter eggs. Previously housed in a much smaller square room, the redesign of the Fabergé Gallery celebrates this significant collection by expanding and reorganizing the collection into five gallery spaces. Each of the gallery spaces showcases specific assortments from the collection, from enamels to hardstones to Russian icons. These are housed largely in recessed picture window display cases. The Imperial Easter eggs are the centerpiece of the new permanent exhibit at the museum. Arranged in a round room, the eggs are displayed in individual cases so that the visitors might appreciate the intricate splendor of these objects from all sides.

The architecture of the space was designed to support the detailed quality of the objects, articulating the space with a classical motif of painted columns, cornice and trim. The detail of the trim work increases as you move through the exhibit, from simply wainscoting and cornice in the entry galleries to engaged doric pilasters and pedestals in the interior galleries. The detail grows to its maximum crescendo with three-quarter round fluted doric columns and an intricately detailed chair rail in the central round egg gallery. The central gallery is accentuated with a shallow, elliptical dome ceiling, bearing out some of the same drama that is revealed with the Fabergé eggs themselves when they are opened and unfolded. The simple color palette, warm stained wood floors, and symmetry throughout the galleries serve to complement the objects themselves and celebrate their artistry. The architecture of the galleries was designed in close collaboration with the Virginia Museum of Fine Art’s curators, lighting designer, and exhibition design staff to create an inspiring exhibition. Opened in October 2016, the result has been a dramatic success for the Virginia Museum of Fine Arts and their permanent collections.

Photos: Travis Fullerton © Virginia Museum of Fine Arts

North Court Renovation

ORIGINALLY DESIGNED BY Ralph Adams Cram, the 66,000 sf, 100-year North Court was built as a residential community for Westhampton Women’s College (now the University of Richmond). Still a popular housing option for students, the University of Richmond recently commissioned Glavé & Holmes Architecture to fully renovate the residence hall. Traditional hall style rooms and common baths will be replaced by semi-suite configurations, with expanded amenities for social gathering, study groups, and formal meetings. The original dining hall and large meeting spaces have been transformed to house the music department, with a recital hall, choir room and world music practice room attuned to meet the growing demands of the music department.

The interior spaces are warm, inviting and enduring in nature, as was the original intent of Cram’s multi-functional building. The renovation includes new building systems and modifications for code and accessibility compliance. The project also includes a comprehensive remediation of the building envelope to resolve water infiltration issues and increase energy efficiency. Glavé & Holmes Architecture utilized point cloud technology to capture existing conditions of the building and collaborated with the construction manager to develop a BIM model that aided in the design of the project.

Private Residence

WITH A SWEEPING VIEW of the James River, this private residence was originally designed by William Lawrence Bottomley and was constructed in 1930. The property included the main house and two flanking pavilions at the cobblestone courtyard’s entry. The interior refurbishment of the main level of the eastern office pavilion included a private office, bathroom, and gunroom with a custom gun table. The design created a private respite for the Owner’s home office and caters to his outdoor past times. In the bathroom, the occasional penny tile was removed and replaced with the end of a spent shotgun shell. The exterior remained intact with the exception of the garage elevation, which transformed the existing three car garage into a two car garage.

The western pool pavilion received an interior renovation and exterior addition including a veranda, pool and pool enclosure with a custom fountain and outdoor fireplace. On the interior, the changing area includes a shower with a barrel vaulted ceiling and a herringbone tile ‘rug’ centered on the vanity. The well-appointed kitchen area features limed oak custom cabinetry that complements the travertine flooring, which extends onto the pool deck for a homogenous feel between the interior and exterior.

Paying homage to Bottomley’s aesthetic, the renovation design for this private residence integrates the new and the existing architecture and enriches the enjoyment of the property for the family and their visitors. As the Owner remarked at the completion of construction, “The new additions look like they were always there and that is just what I wanted.”

New Academic Building

LONGWOOD UNIVERSITY commissioned Glavé & Holmes Architecture to design a new academic building on their campus. The project will establish a gateway and east campus entry point at Venable Street. The proposed multistory building will complement the historic campus core and High Street buildings in the Palladian-Jeffersonian campus architectural style.

This structure will serve as a multipurpose, adaptive building that will provide approximately 43,000 square feet of academic space for student undergraduate programs. The building will contain faculty offices, classrooms, collaborative learning spaces, student research/inquiry space, Behavioral Laboratories, Exercise Physiology Laboratories, the Center for Academic Faculty Enrichment, digital and distance learning facilities, and a permanent home for Longwood’s Herbarium collection.

Amphitheatre Renovation

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE assisted with the rehabilitation of the historic Amphitheatre at the University of Mary Washington in Fredericksburg, Virginia.

A long-cherished campus location whose construction dates from 1923, the Amphitheatre was repaired and upgraded to retain its attraction as a quiet wooded campus park, while continuing to serve as a flexible outdoor academic facility. In addition to a sensitive historic renovation, the inclusion of barrier-free access paths, seating, and newly constructed restroom facilities ensure that the Amphitheatre remains a rich piece of the University’s fabric.

The judicious and farsighted assessment, preservation, and enhancement of the wooded environs surrounding the Amphitheatre, including a natural perennial stream channel, are integral aspects of the project.

Christopher Newport Hall

CHRISTOPHER NEWPORT HALL anchors a primary axis of the campus and serves as the frontispiece on the Great Lawn at its eastern end. To spur the University’s mission of advancing student achievement, the new building provides facilities to support student services, including an Academic Success Center, Career Development offices, Office of Disability Resources, and additional student academic support space. Also included are the campus welcome center, Office of Admissions, and executive-level administrative offices.

The project employs a glass floor, which can be switched electrically from transparent to translucent for privacy. This fire-rated structural glass floor is one of the first installed in the United States. The building is capped with a dome and cupola roofed in copper sheet. Academic buildings and student walk paths bound the building site on three sides. The facility introduces the CNU Admissions tour groups to the Great Lawn via a monumental stair. Additionally, the building is planned and structured to receive an enclosed bridge connection to a future Library addition. Christopher Newport Hall is LEED Silver certified.

O’Neil Hall Renovation

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE (G&HA) adapted the former Rugby Road Administration Building, now O’Neil Hall, for new use as office space for senior administrative staff and other administrative functions. Originally constructed in 1924 for faculty housing, this historically significant structure is an example of the Jeffersonian classicism prominent during the early-twentieth century. O’Neil Hall is in a prominent location, offering views of the nearby mountains, and has a deep setback that provides for a gracious entrance. Goals for this project included preserving the historic and architectural significance and restoring the facility’s aesthetic, while upgrading the mechanical, electrical, and plumbing systems. This project was completed in compliance with Secretary of Interior Standards for Rehabilitation and has achieved LEED Silver certification.

Newcomb Road Chiller Plant

THE NEW CHILLER PLANT for the University of Virginia houses chilled water capacity for the campus buildings near Newcomb Road in the Central Grounds area. The initial build-out includes equipment installed for 3,000 tons of chilled water capacity. Long-term plans include the possibility of extending the building to the east to accommodate a total of 6,000 tons of chilled water capacity.

The building is situated north of the Central Grounds Bookstore and Parking Garage, and east of historic Memorial Gymnasium. The architectural design by Glavé & Holmes Architecture (G&HA) responds to the character of the adjacent buildings and also reflects the functions of the industrial elements within. The north and south façades are organized by three structural bays, which consist of steel column piers with molded face brick cladding. Each of the three bays has a brick base and mechanical screen above to partially obscure the rooftop cooling towers. The north façade has large punched windows in the center of the bays at the first floor, while the south façade has large storefront windows to allow for the infrequent removal and replacement of chiller equipment.

At the roof level of the façades, structural steel columns clad in molded brick serve to frame the louver screen system while allowing for maximum accessibility for the cooling towers beyond. The inverted louvers are meant to provide sufficient visual screening and acoustic deflection and still allow for the ventilation requirements associated with the cooling towers. G&HA worked in collaboration with Affiliated Engineers, Inc.

Darden Executive Education Hotel

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE (G&HA), along with Ayers Saint Gross, designed the $36 million expansion of the University of Virginia’s Darden Graduate School of Business. As part of this process, G&HA designed an Executive Education Residence Hotel addition to Sponsors Hall, the school’s hospitality facility for visiting seminar attendees. The addition varies in height from two to four stories, due to the sloping site, and houses 60 guest rooms, 18 group study rooms, and a bookstore.

The structure maintains the existing architectural vocabulary, components and exterior palette—such as Old Virginia brick, pitched standing metal seam roofs, and window shutters—to blend with the surrounding Darden School buildings.

Mason Street Parking Deck

THE MASON STREET PARKING DECK is a new freestanding, five level parking structure at the north edge of James Madison University’s (JMU) campus and adjacent to the JMU Real Estate Foundation property planned to accommodate a new hotel project. The new five story (ground level plus four elevated levels), 1,000 car garage is 307,000 GSF and will be located at the corner of Martin Luther King Jr. Boulevard and Mason Street, marking the northern gateway to campus.

The main pedestrian entrance to this building will be at the southeast corner portion of the Mason Street elevation. A pedestrian exit is located at the northwest corner on Martin Luther King Jr. Boulevard. On the north side is one vehicular entrance drive to the parking garage; other vehicular entries are located on Mason Street. The style of the Parking Deck is collegiate Georgian. The architecture is intended to reference the character and detailing of nearby historic campus buildings.

The project is a design-build endeavor with Glavé & Holmes Architecture, Donley’s, Walker Parking Consultants, and VHB.