Carr’s Hill Rehabilitation

Designed by architect Stanford White and constructed in 1909, Carr’s Hill is home to the President of the University of Virginia and provides meeting and entertainment space for University events. Listed on the National Register of Historic Places and the Virginia Landmarks Register, this signature historic property has been renovated for the first time. Glavé & Holmes prepared a feasibility study to provide programming and a site study for a new entertainment pavilion. The study included site analysis, massing studies and the development of a site plan. G&H was subsequently awarded the full project, in collaboration with John G. Waite Associates, to restore the exterior and interior of the historic house, as well as provide outdoor event space.

The renovation work was designed and executed to high preservation standards and in accordance with the Secretary of the Interior’s Standards for Rehabilitation. The landscape was also sensitively redesigned to support events in an unobtrusive way. The goal was to minimize permanent change to significant features of the buildings and site while making it more functional for modern use. Restoration design was also completed for the out-buildings located on the Carr’s Hill site.

Carr’s Hill was awarded AIA Virginia’s Excellence in Design Historic Preservation Honor Award, the Merit Award for Historic Preservation from AIA Richmond, and first place for Historic Preservation at the IIDA/ASID IDEAS Awards. This project is LEED Certified.

Regattas Dining Hall Expansion

GLAVÉ & HOLMES designed an expansion to the Regattas Dining Hall at Christopher Newport University. The expansion consists of 11,000 square feet of new building footprint and will accommodate 300 additional seats. The new facility includes a grand two-story space with a 2,800 sf mezzanine that is accessed by grand stairs that lead from the West of the first floor. The mezzanine space offers a café style feel, with soft seating and a decorative guardrail. The expansion also included additional rest rooms, new point of sale locations, a salad bar, additional drink and silverware stations, and the relocation of the existing Mongolian Grill. The relocation of the Grill allowed for the creation of semi-private dining areas.

Charlotte County Courthouse

THE CHARLOTTE COURT HOUSE DISTRICT is a national historic district located at the heart of the town of Charlotte Court House, the county seat of Charlotte County, Virginia. Since the early 1800s, this square has housed the County’s judicial system. The proceedings of these courts are housed in various historic buildings on the square, the paramount being the 1823 courthouse designed by Thomas Jefferson.

Following a feasibility study completed by Glavé & Holmes, the Circuit Court declared that a new courthouse be built to bring together the various courts and associated services housed in multiple buildings. The new courthouse is adjacent to the existing Clerk’s Office and across the public square from the historic Charlotte County Courthouse.

The 29,000 sf structure consists of two above grade floors and one partially below grade level. An enclosed pedestrian walkway connects the new courthouse to the existing Circuit Court Clerk, allowing secure public circulation from one security screening entrance. The courtroom and related spaces are located on grade and upper levels, while the lower level space includes holding cells, the sally port, and secure parking.

Scott House Study and Rehabilitation

THE SCOTT HOUSE  is one of Richmond’s most significant examples of American Renaissance architecture and is listed on the National Register of Historic Places. It was completed in 1911 and acquired by Virginia Commonwealth University (VCU) in 2001. The 18,000 sf mansion was built for Frederic William Scott and his wife Elizabeth Strother Scott. It was modeled after the Marble House in Newport, Rhode Island, which referenced the Petit Trianon at Versailles. Interior plasterwork is attributed to prominent sculptor and plaster contractor, Ferruccio Legnaioli.

VCU commissioned Glavé & Holmes Architecture (G&H) to provide a feasibility study to assess existing conditions, programming, and conceptual design. Subsequently, G&H was selected to provide a historically-sensitive rehabilitation to allow the building to serve as meeting and event space for visiting and University groups.

Goals for rehabilitation the Scott House included restoration of the exterior masonry and windows; upgraded mechanical, electrical and plumbing systems; and new restrooms, office space and meeting rooms. While the rehabilitation will serve a variety of modern programmatic functions, the building’s historic fabric was restored in accordance with the Secretary of the Interior’s Standards for Rehabilitation and the University’s preservation philosophy for historic buildings.

Madison Hall Renovation

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE renovated the nearly 70,000 sf building that previously housed the Rockingham Memorial Hospital Cancer Center, for use as a new Admissions Office for James Madison University. The building was constructed in 1989 as a clinical annex to the hospital. The project consisted of a full interior renovation as well as restorative work to the exterior envelope. Additionally, a new colonnade with a tower and a pavilion was provided to create a welcoming entry to the building.

The renovated facility houses the Admissions Office, the Center for Assessment and Research Studies, the Graduate School and the Office of International Programs. The conversion of the previous nuclear medicine area provided a nuclear laboratory for the Physics department. The new design provides faculty and staff offices, meeting rooms, small scale academic spaces, and other mixed uses serving the needs of the University.

O’Neil Hall Renovation

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE (G&HA) adapted the former Rugby Road Administration Building, now O’Neil Hall, for new use as office space for senior administrative staff and other administrative functions. Originally constructed in 1924 for faculty housing, this historically significant structure is an example of the Jeffersonian classicism prominent during the early-twentieth century. O’Neil Hall is in a prominent location, offering views of the nearby mountains, and has a deep setback that provides for a gracious entrance. Goals for this project included preserving the historic and architectural significance and restoring the facility’s aesthetic, while upgrading the mechanical, electrical, and plumbing systems. This project was completed in compliance with Secretary of Interior Standards for Rehabilitation and has achieved LEED Silver certification.

Brody Jewish Center

The Brody Jewish Center is a Hillel House located in the Rugby Road-University Corner historical district near the University of Virginia grounds.  It was founded in 1941 and provides social programs, community service opportunities, educational seminars, and religious offerings for the University’s Jewish students. The historic building, named the Larry W. Berman Student Center, was originally a residence built in 1913-14 with an addition later built in 2011. Glavé & Holmes Architecture and Martin Horn were engaged to renovate a portion of the existing facility and provide improvements to the surrounding site.

The house was renovated to accommodate the current staff in a more functional office setting, attract students for studying and socializing, and increase student and staff interaction. The design is in compliance with the Secretary of Interior’s Standards and is expected to receive state historic tax credits.

Newcomb Hall Renovation

NEWCOMB HALL is the westernmost of five buildings comprising the Colonnade that forms the heart of the Washington and Lee University (W&L) campus. As part of the Colonnade, the building is historically significant and, among other distinctions, is listed on the National Register of Historic Places. G&H was commissioned to renovate the original three-story academic building (c. 1882) to the south and the three-level addition with mezzanine and two story wings (c. 1937) to the north. During the programming phase, G&H was charged with determining the capacity of the existing building and optimizing office and administrative spaces for various departments to allow for future flexibility and growth.

G&HA preserved most of the historic fabric of the existing building. The character and style was maintained on the exterior, while the interiors were upgraded to current standards within the limits of preserving and maintaining the historic integrity of the individual spaces and of the building as a whole. As a result, the interior spaces provide a warm and inviting academic environment with ample opportunity for casual interaction between students, faculty, and staff.

The project has achieved LEED Silver Certification, the first for the W&L. It also received historic tax credits through the Commonwealth’s tax credit program.

Alumni House Expansion

Glavé & Holmes provided a “signature” design for William & Mary’s Alumni House. Sited prominently near the north campus entry and the football stadium, the expansion respects the historic Bright House serving as the current Alumni Center, as well as the college’s campus aesthetic.

The expansion consists of a three-level addition and limited renovation to the existing building to provide space for banqueting 400 people, as well as requisite support spaces. The design concept reflects the architectural character of William & Mary’s historic campus and provides a prominent new entry. The addition is set back from the existing building, and a flanking wing creates an entry court that is on axis with a new entry drive. Additional terraces provide spaces for gathering and various outdoor events. The building houses Alumni Association administrative offices and provides assembly space for meetings and alumni functions.