Virginia General Assembly Building

Glavé & Holmes Architecture, Associate Architect, and Robert A.M. Stern Architects, Lead Architect, served as the design team for Virginia’s new General Assembly Building, a new 415,000 sf facility located on Richmond’s historic Capitol Square. As the first purpose-built facility for the General Assembly since Thomas Jefferson’s Capitol, the building houses individual offices for the 140 legislators, offices for legislative staff, public meeting rooms, a cafeteria, and other administrative spaces to support the General Assembly. Replacing an existing collection of buildings assembled over time, the new facility retains the southern and eastern facades of the historic Life Insurance Company of Virginia headquarters, repurposing the handsome classical composition and using its form to regulate the design of the new and contextually sensitive components, resulting in a proper home for the General Assembly on Capitol Square.

Glavé & Holmes (G&H) was responsible for the architectural interiors and interior design of floors four through fourteen, which accommodate the offices for the legislators, staff, and leadership of the General Assembly. A critical part of this project involved coordination of move management to ensure that proper swing space was available for the General Assembly during construction of the new building. While planning was underway for the new building, G&H designed the renovation of the nearby Pocahontas Building to serve as the temporary swing space. The G&H team then managed the logistics of displacing and relocating building tenants twice during the project – first into the Pocahontas Building and then to the new building, once complete. G&H coordinated fixtures, furnishings, and equipment installation for the Pocahontas building, as well as for the new General Assembly Building.

Poolhouse

THE POOLHOUSE REFLECTS the refined Georgian Revival of the main house by William Lawrence Bottomley. The poolhouse takes the form of a three bay loggia flanked by pedimented pavilions. It is distinguish by brick corbels, inset stucco panels, rubbed brick arches and a low parapet.

The poolouse design includes rich blue color, timeless brass lighting and hardware, and bluestone flooring that runs out to the pool. The three french doors with arched transoms and matching casement windows on the opposite side emulate a loggia. This space creates a refined upstairs opening out to the pool with a more informal downstairs, perfect for kids. The space boasts a full kitchen with built in table, seating area, bathroom with shower, changing room, and laundry which extends out to a custom mudroom with ample storage that elevates this whole residence.

Kingsmill Residence

Glavé & Holmes was brought on to demolish the owner’s current house and build a new home on the current home site with water views on three sides. Consistent with their goals, the focus of the project was to craft a gracious flow between the primary rooms of the house while maximizing views out to the water. The design centers around an arrival court with the main house centered and anchoring this paved elegant arrival. Wings on each side contain the more private aspects of the house, each of which were designed to embrace and showcase the family’s collection of art and furnishings collected over many years of travel. The rear of the house flows out to covered porches and a large bluestone, elevated patio which engages with the landscape beyond. Throughout the house, on both levels, rooms have windows and balconies to introduce light and take advantage of the site’s unique water views. This project was done in collaboration with Smith McClane Architects.

Virginia Museum of History & Culture Capital Improvements

OVER THE LAST thirty years, Glavé & Holmes Architecture has engaged in a partnership with the Virginia Museum of History Culture (VMHC) to expand, envision and elevate nearly the entire 200,000 sf facility which houses nearly nine million objects of Virginia history. Since 1990, G&H has completed four major expansion projects (1991, 2001, 2006, 2013, and 2022). Over this time, work has included renovation of the original historic building, known as the Battle Abbey (1913), as well as five subsequent expansions. G&H’s work has provided new galleries, a research library, a theater, public meeting spaces, and the design for extensive collections storage areas within the facility. Our most recent work includes renovation of the library, the expansion of the main public hall, a new gift shop, café and meeting rooms, updated staff office space and extensive gallery upgrades. The exterior grounds have also been extensively updated over the last two campaigns.

The renovations and expansions have corresponded with the museum’s evolution from what was once more of a research institution with limited public visitation to a site that now has become the public center to tell the complex stories of Virginia history. G&H has worked with multiple generations of the organizational administrations to plan and respond to changing museum needs and trends that have driven their evolution as a public museum. The renovations in 2022 were the most comprehensive to the public areas, aimed at re-establishing cohesion across the museum, expanding multi-purpose spaces, brightening the lobby and providing a more compelling overall visitor experience.

2325 Monument Avenue Rehabilitation

2325 MONUMENT AVENUE was designed by noted Richmond architect Duncan Lee in 1914 for J. P. Taylor. The 12,244 sf stucco-clad Mediterranean villa has a three-story central block with two-story wings and is capped with a tile roof. G&H provided professional historic rehabilitation and design services concerning the overall preservation of the house, as well as alterations to the first and second floors of the west service wing. A comprehensive Condition Assessment was conducted at the start of the project.

Science and Engineering Research Center

The new Science and Engineering Research Center at Christopher Newport University is being added to the existing Luter Hall. The project will expand and enhance opportunities for students in high-demand STEM disciplines and will provide technology-rich instructional space for the departments of Physics, Computer Science, Engineering,  Mathematics, Kinesiology, Neuroscience, and Environmental Management. The building will accommodate state-of-the-art teaching and research laboratories, classrooms, and maker spaces, as well as opportunities for cross disciplinary and faculty-student interaction and collaboration.

The architecture supports the University’s Neo-Georgian aesthetic and continues the cohesive character for the buildings surrounding the Great Lawn.

Reid Parlor

Glavé & Holmes collaborated with Sweet Briar College to create a lively and comfortable space for students, faculty, and alumni to gather for both social and academic purposes. The design team created a classic and serene space with high performing finishes. Indoor/outdoor area rugs protect a seamless patchwork of old-and-reproduced historic wood flooring. Approximately one-third of the seating was salvaged and reupholstered from across campus to align with the college’s environmental values. The new furnishings are residential-feeling and were selected to feel cozy and residential. The design evokes a sense of an elevated “living room” where students can meet with classmates to study, enjoy an afternoon of visiting with friends or parents, or discuss an upcoming exam with a professor.

Allen Hall

Glavé & Holmes Architecture designed a new STEM academic building on Longwood University’s campus. The project established a gateway and east campus entry point. The multistory building complements the historic campus core and High Street buildings in the Palladian-Jeffersonian campus architectural style.

This structure serves as a multipurpose, adaptive building that provides approximately 43,000 square feet of academic space for student undergraduate programs. The building contains laboratories, faculty offices, various-sized classrooms, collaborative learning space, student research/inquiry space, the Center for Academic Faculty Enrichment, digital and distance learning facilities, other academic support spaces as well as a permanent home for Longwood’s Herbarium collection.

A prime function of the new building is the provision of Behavioral Studies Laboratories with accompanying vivarium, lab procedure spaces, and ancillary lab support. Two “dry lab” programs are served by the Exercise Physiology Laboratory, and a Kinesiology motion-capture studio. The project is targeted to achieve LEED Silver designation.

Omni Bedford Springs Resort Renovation

Omni Bedford Springs is a world-class resort located in Pennsylvania’s Cumberland Valley. Glavé & Holmes Architecture provided architectural and interior design services for multiple projects on the property including a coffee shop relocation, fitness center relocation, lobby bar, retail shop, and spa nook.

Working within the context of the historic Inn, G&HA provided updated spaces to enhance guest experiences. The coffee shop was created from the shell of an unused recreation space and made into a functional and welcoming space. The lobby bar was carved out of underutilized space beneath the central lobby grand stair.

Both projects have resulted in highly desirable locations with a remarkable increase in revenue.

Scott Shipp Hall Renovation and Addition

Scott Shipp Hall (c1918), is one of the core academic classroom buildings at the Virginia Military Institute. This facility, originally constructed in 1918 and expanded in 1955, serves the Institute’s academic programs in the Liberal Arts including the departments of English, International Studies, Economic/Business, Modern Languages, and History. With the Corp of Cadets growing at VMI, G&HA was commissioned to complete a rehabilitation and expansion of the facility, including renovation and rehabilitation of approximately 66,840-square-feet, and a five-story 28,000-square-foot addition. Work included a complete redesign of the 1955 wing while restoring much of the original 1918 character. The new addition is designed with a compatible Gothic Revival style to match the original structure and the overall character of VMI’s academic facilities.

The building includes five stories on a heavily sloping site and is located on a key corner of the main access road through the Post. Among the challenges in the project included developing a phasing plan to allow a portion of the building to remain operational for classes throughout the project construction. The compact site area also required careful design consideration to integrate the facility and create better accessibility for the facility, without impacting the adjacent Letcher Avenue or overwhelming surrounding facilities. The facility includes the addition of new classrooms, interactive learning spaces, faculty offices, a photo lab, and significant new space for Cadet study areas. A new Front Entry Terrace will serve as the review stand for Cadet leadership to review the daily parade of Cadets down Letcher Avenue. New technology has been integrated throughout the project to provide state-of-the-art learning spaces for the next generation of VMI Cadets.