Private Residence

WITH A SWEEPING VIEW of the James River, this private residence was originally designed by William Lawrence Bottomley and was constructed in 1930. The property included the main house and two flanking pavilions at the cobblestone courtyard’s entry. The interior refurbishment of the main level of the eastern office pavilion included a private office, bathroom, and gunroom with a custom gun table. The design created a private respite for the Owner’s home office and caters to his outdoor past times. In the bathroom, the occasional penny tile was removed and replaced with the end of a spent shotgun shell. The exterior remained intact with the exception of the garage elevation, which transformed the existing three car garage into a two car garage.

The western pool pavilion received an interior renovation and exterior addition including a veranda, pool and pool enclosure with a custom fountain and outdoor fireplace. On the interior, the changing area includes a shower with a barrel vaulted ceiling and a herringbone tile ‘rug’ centered on the vanity. The well-appointed kitchen area features limed oak custom cabinetry that complements the travertine flooring, which extends onto the pool deck for a homogenous feel between the interior and exterior.

Paying homage to Bottomley’s aesthetic, the renovation design for this private residence integrates the new and the existing architecture and enriches the enjoyment of the property for the family and their visitors. As the Owner remarked at the completion of construction, “The new additions look like they were always there and that is just what I wanted.”

Wilson Hall Renovation

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE  renovated the historic Wilson Hall for James Madison University. As the central, iconic building of the Quad, Wilson Hall is a recognizable landmark and has been the center of campus life for nearly a century. The 55,480-square-foot structure serves as home to the Department of History, housing faculty, administrative offices, student study space, and teaching space within a dynamic learning environment tailored to the pedagogy of the History Department. The renovated building creates a welcoming “Front Door” to the University that will be enjoyed by visitors as well as students and faculty across all disciplines. The design promotes social exchange among students while creating opportunities to showcase to the public and University community the projects and research initiatives of the History Department.

New Academic Building

LONGWOOD UNIVERSITY commissioned Glavé & Holmes Architecture to design a new academic building on their campus. The project will establish a gateway and east campus entry point at Venable Street. The proposed multistory building will complement the historic campus core and High Street buildings in the Palladian-Jeffersonian campus architectural style.

This structure will serve as a multipurpose, adaptive building that will provide approximately 43,000 square feet of academic space for student undergraduate programs. The building will contain faculty offices, classrooms, collaborative learning spaces, student research/inquiry space, Behavioral Laboratories, Exercise Physiology Laboratories, the Center for Academic Faculty Enrichment, digital and distance learning facilities, and a permanent home for Longwood’s Herbarium collection.

Rotunda Interior Design Renovation

GLAVÉ & HOLMES, serving as the Interior Design consultant to John G. Waite Architects, was responsible for the furniture package on the renovation of the historic Rotunda at the University of Virginia. The design team worked to create spaces that were flexible and could accommodate the various events that take place throughout the week – from meetings to dinners to defending dissertations. The renovations allowed for new classrooms, meeting rooms, exhibit spaces, and study areas. G&HA’s designers transformed the function of the Dome room’s mezzanine into a tucked-away study space for students. The team also added in a new system for hanging rotating artwork in the oval rooms and assisted with the placement of the art and donor wall. The scope of work not only included the selection of furniture and fabrics of a timeless aesthetic and durable construction, but also included restoring existing furniture in the Rotunda. The large oval tables were adapted for connectivity and the 40 year old hand-knotted rugs were restored to their original beauty.

Pinehurst Country Club

THE DESIGN TEAM has worked closely with Pinehurst Resort for nearly a decade to create and execute an architectural and conceptual master plan. In 2012, we began select aspects of the renovations including dining and ballrooms that overlook the iconic number 2 course by design legend Donald Ross. The project was unveiled at the 2014 U.S. Open and U.S. Women’s Open. The renovations have resulted in a 30 percent surge in club membership.

The concept for the interior design was to create a space that celebrates nature and the storied past of Pinehurst by introducing a fresh interpretation of traditional and organic motifs. Interior finishes, furniture, and lighting were selected to brighten the space, provide moments of hand-crafted design, and create an atmosphere that provides the backdrop to the Southern hospitality felt by all who visit.

The color palette mimics nature through the use of greens with accents of blue and red. A floral Morris fabric pattern was selected for the drapery in the ballroom. This fabric frames the true beauty which is seen beyond the windows. Handcrafted pine cone tiles, paired with red brick added texture and character, all while giving the illusion that the fireplace had been there since Pinehurst was first built. Hardwood floors, painted finishes, simple fabric, upholstery, and carpet specifications in a classic pallet keeps the room simple, fresh, and easy to maintain.

Christopher Newport Hall

CHRISTOPHER NEWPORT HALL anchors a primary axis of the campus and serves as the frontispiece on the Great Lawn at its eastern end. To spur the University’s mission of advancing student achievement, the new building provides facilities to support student services, including an Academic Success Center, Career Development offices, Office of Disability Resources, and additional student academic support space. Also included are the campus welcome center, Office of Admissions, and executive-level administrative offices.

The project employs a glass floor, which can be switched electrically from transparent to translucent for privacy. This fire-rated structural glass floor is one of the first installed in the United States. The building is capped with a dome and cupola roofed in copper sheet. Academic buildings and student walk paths bound the building site on three sides. The facility introduces the CNU Admissions tour groups to the Great Lawn via a monumental stair. Additionally, the building is planned and structured to receive an enclosed bridge connection to a future Library addition. Christopher Newport Hall is LEED Silver certified.

O’Neil Hall Renovation

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE (G&HA) adapted the former Rugby Road Administration Building, now O’Neil Hall, for new use as office space for senior administrative staff and other administrative functions. Originally constructed in 1924 for faculty housing, this historically significant structure is an example of the Jeffersonian classicism prominent during the early-twentieth century. O’Neil Hall is in a prominent location, offering views of the nearby mountains, and has a deep setback that provides for a gracious entrance. Goals for this project included preserving the historic and architectural significance and restoring the facility’s aesthetic, while upgrading the mechanical, electrical, and plumbing systems. This project was completed in compliance with Secretary of Interior Standards for Rehabilitation and has achieved LEED Silver certification.

Hotel Roanoke Pool Renovation

COMPLETED IN the late spring of 2015, the renovation of the Hotel Roanoke pool expands the services offered by the hotel as well as the architectural language and materials of the area.  The project creates a wide variety of guest environments with shade structures standing opposite open sunning areas and intimate spaces of varying scales to enhance the multi-functional aspect of the space. The existing pool and hot tub become year round water features, framed with an arcade designed to be experienced from within and also as part of the pedestrian arrival sequence. This arcade provides private rooms enclosed with drapery, perhaps creating a venue for spa services or just relaxing in the shade. A seating area at the north end of the space takes advantage of borrowed views while the overhead structure draws inspiration from photographs depicting the steel frame reconstruction of the hotel in 1937.  This corner of the Hotel Roanoke is no longer just a pool area but a four season landscape of multiple amenities.

This was designed in partnership with FourWinds Landscape Design.

Virginia Museum of History & Culture

SINCE 1988, Glavé & Holmes Architecture (G&HA) has partnered with The Virginia Museum of History & Culture (VMHC), previously known as the Virginia Historical Society. Commissioned to oversee the design for renovations to their existing facility in Richmond, Virginia, G&HA has contributed major additions to the institution in 1991, 2001, and 2006 respectively.

VMHC recently completed a comprehensive renovation that addressed key goals with their newest project, known as “The Story of Virginia Campaign.” The museum wished to address developmental issues that have evolved along with the growth and identity of the organization as well as in response to current trends in museum operations. G&HA helped to develop a public-friendly prospect by reconsidering the grounds, key outdoor features, and the points of entry and arrival, with focus on the East, South, and West façades. The galleries were reorganized to provide accessibility to a range of patrons and for a variety of museum experiences. The education center was expanded to respond to the growth of programming, and fourth, the maintenance needs of the building were addressed, including replacement of the mechanical systems in 75% of the building.

These renovations allow the museum to display more of their collections as well as play host to more and larger special events and lectures. “The Story of Virginia Campaign” brings the VMHC facility, its collections, and expertise to a wider audience even as the mission— to collect, preserve, and interpret Virginia’s past for future generations—remains the same.

Joseph W. Luter School of Business

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE (G&HA) was selected to design Christopher Newport University’s (CNU) Luter School of Business. In addition to housing the Business School, the 135,000-square-foot academic building houses teaching and research space for a number of undergraduate programs. The building is home to the Accounting, Finance, Economics, Management, Marketing, Leadership, American Studies, Computer Science, Physics, Engineering, Mathematics, and Social Work Departments, and provides appropriate space for the MS degree in Applied Physics and Computer Science. Luter Hall provides state-of-the-art laboratories, technology-rich classrooms, student study areas, and faculty offices in an environment that simulates the business world. It includes spaces designed to promote community and learning, to support special programs such as recruiting functions and student presentations, and to offer seminars and lectures to large groups by notable speakers.

The architecture of the new building reflects the University’s mission of academic excellence, leadership, and service. A Neo-Georgian aesthetic with civic proportions predominates the latest campus construction and is continued in Luter Hall. Collaborating with G&HA on this project was the Atlanta-based firm of Lord Aeck Sargent, who served as the programming and interior architecture consultant.