Trible Library Expansion

CHRISTOPHER NEWPORT UNIVERSITY (CNU) selected Glavé & Holmes for the expansion and renovations to the Trible Library. The existing library was a compilation of four different decades of construction; the original 1966 one-story library, an addition in 1978, another addition in 1993, and a major addition and renovation in 2008. This project needed to remove portions of the building, renovate major sections of the earliest building, and add a large addition. In addition, the existing library contained only 200 seats and the University wanted to increase seating to over 1,000.

Modern university libraries have evolved into much more than repositories for books. G&HA helped transition the facility into a 24/7 student-focused study center, complete with an updated coffee shop, expanded media center, extensive technologies, a lecture hall, reading/study rooms and state-of-the-art archival storage and archives library.

The most dramatic addition was a new two-story Reading Room. Locating it on the second floor allowed this central feature to be flooded with natural light from the library’s cupola and skylights concealed within roof wells. This iconic, three-bay room surrounded by balconies flows out to three outdoor reading terraces. This room, named the Rosemary Trible Reading Room, and the newly renovated spaces that surround it, has become an immediate success with students who occupy the building at all hours of the day and night, fulfilling the hopes of CNU’s library staff and administration.

Visitor Center & Event Grounds Master Plan

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE was hired by the County of Bath for the design of a new Visitor Center and the preparation of a Master Plan for a multi-functional Event Grounds. The New Bath County Visitor Center will become an important resource for the local community and serve as a gateway to the County of Bath and the surrounding area. The new center will be located in Mitchelltown on an 8-acre site purchased for the purpose of creating a Visitor Center and Event Grounds.  The Master Plan will serve as the primary document guiding the development of the Mitchelltown property.

The design team pulled together concept designs for the site and building that embody the aspirations of the County and its residents as recorded and implemented through a series of public meetings. The following uses were identified in addition to the Visitor Center that may collocate at the site: a Bath County Pavilion for residents and others to gather for events or sell their wares or artwork; a lawn and picnic shelter/chapel area that could be used for a visitor’s rest area, family gatherings, as well as weddings and other events; and a visitor orientation theater that could be used for community meetings, movies and lectures. The Visitor Center and grounds will also include administrative offices, an exhibit space, a multi-purpose room, a kitchen, a nature path, an outdoor amphitheater and a Veteran’s/History Walk.

National D-Day Memorial Master Plan

THE NATIONAL D-DAY MEMORIAL is located on a 50 acre site in Bedford, Virginia. G&HA was commissioned by the National D-Day Memorial to assist in coming up with a conceptual master plan for the complex. The site consists of a well-developed, landscaped memorial, serviced by several utilitarian structures originally intended to be temporary in nature. The Memorial is beautifully conceived, but the visitor experience is diminished by the quality of the support structures, lack of clear organization, and a lack of indoor space.

The goal of the Master Plan is to plan for the evolution of the property and its development to become the center for learning and teaching. As a result, the Master Plan considers prospects for new enhancements including an education center, visitor services, a welcome center, event facilities, service areas, and additional exhibition space. G&HA went through a six month planning process, including research, design charrettes, discussion with key stakeholders, design and analysis of multiple alternatives for future development and enhancements. Our team analyzed existing code and site restrictions and the existing structures to determine viable options. The next phase prepared conceptual designs, including a site plan, as well as general cost estimates for the various options.

Virginia Episcopal Campus Master Plan

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE provided comprehensive Master Planning services for a college-preparatory school located on 160-acres in Lynchburg, Virginia. The scope included overall site master planning including topographic surveys, concept designs, architectural and preliminary civil engineering efforts, stormwater management, and landscaping.

As a means to community engagement, G&HA prepared questionnaire surveys for the VES community, attended and facilitated informational meetings, and aggregated and disseminated stakeholder comments and surveys to Virginia Episcopal School staff. The goals for the master plan were to provide a well-organized campus with clear edges, well-defined precincts, and a strong historic center.

Gunston Hall Master Plan

THIS PROJECT CONSISTS  of a master plan for the 500+ acre property of Gunston Hall to guide the anticipated improvements to the property and support Gunston Hall’s mission. G&HA is conducting an analysis of the existing campus, including a facility needs assessment projecting new and renovated building improvements for the next twenty years. The planning team is also helping to establish locations and implementation strategies for planned improvements based on the facility needs assessment. After developing a unifying concept plan that added an additional level of detail and reflects the ideas, assets, and buildings of the Gunston Hall property, the team worked on documenting the master plan in graphic and written form.

During the research and analysis phase G&HA will collect and review relevant Owner-provided materials and data on Gunston Hall, including topographic survey, previous planning documents, historic records and other materials. The team will then conducted a two day charette with the Owner and Owner selected stakeholders to brainstorm on potential ideas, improvements, key planning components, and programming requirements. Based on this information, G&HA will present options for a conceptual master plan that illustrates building locations, outdoor activities, vehicular and pedestrian circulation, parking, phasing alternatives, and other elements identified in the program.

Great Lawn Master Plan

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE (G&HA) provided a master site plan for the heart Christopher Newport University’s 260-acre campus. Components of the master plan included a Great Lawn, several new academic buildings, various types of new student housing, a university chapel and campanile, expansion of existing buildings, and both structured and surface parking.

The new campus master plan was developed around a unifying Great Lawn, a common and central campus green space that was built on the site of two existing buildings (the former library and student union). The Great Lawn became the essential core concept for four new buildings to be designed by G&HA. Since conceiving the Great Lawn approach, G&HA has developed the 2015 and 2030 campus wide master plans and numerous other transformational projects for the University. Each of the designs endeavors to elevate the campus character, aesthetic, and quality of the facilities to new levels. G&HA has also completed a number of projects under a Term Contract, including the University Gate, the Bell Tower, and several important pedestrian plazas.

Riverwalk Landing

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE (G&HA) was chosen by York County as part of a design-build team to assist with the master plan for a new commercial center along the York River in historic Yorktown. A key component of the plan was a structural parking terrace. G&HA designed the 263-car parking structure to blend with the charming scale of the waterfront houses and new waterfront boutiques. In addition to the contextual design, the parking terrace serves as a gateway from the Colonial Parkway into Historical Yorktown. The parking terrace sits into the hillside to minimize the physical scale of the building and to take advantage of the natural contours, which enable people and cars to access the second level of the deck without an internal ramp. A stairtower at the corner and carefully detailed brickwork help decrease the overall scale of the facility and provide an appropriate backdrop to the village-like setting of Riverwalk Landing’s Town Center.

A secondary component of the plan incudes a small gatehouse that welcomes visitors arriving by boat to Riverwalk Landing. This simple pavilion acts as a lighthouse and gateway for all who come and go to Yorktown by way of watercraft.

Saint Mary’s Campus Master Plan

AN ALL-GIRLS BOARDING AND DAY HIGH SCHOOL founded in 1842, Saint Mary’s School hired Glavé & Holmes to develop a Campus Master Plan for their 23-acre urban campus in Raleigh, North Carolina. The plan supports the mission, vision, and strategic plan of the School by developing sustainable and achievable goals to implement in the short and long term.

Glavé & Holmes started the process by reviewing and documenting the existing conditions of the 29 buildings on campus. The team identified community focused, pedagogically sound opportunities for cost-effective renovation or expansion of existing spaces. A program analysis, phasing plan, and cost estimate were also provided to help prioritize the projects. As a guide for long-range developments, the Master Plan created a practical, yet clear vision for future projects: enhance the all-girls experience, capitalize on the legacy and location, and re-energize the campus to maximize existing resources.

The Master Plan identifies five, ten, and fifteen-year priorities. Each phase implements portions of five campus focus areas for improvement: Academic, Athletic, Student Housing and Services, Faculty and Staff Housing, and the Campus Grounds.

Lake Chesdin Concept Study

THE LAKE CHESDIN PPROPERTIES is a residential development on 600 acres along Lake Chesdin in Chesterfield County, Virginia. To support and be supported by the housing expansion, the developers have envisioned an area to be developed into a mixed-use Village as a central precinct for activities for the surrounding residential neighborhoods. This village is to be positioned on the waterfront and will include houses with porches fronting tree-lined streets, recreational facilities, an inn, retail stores, and public parks, paths, and other amenities.

Glavé & Holmes Architecture (G&HA) has been charged to prepare a concept study to describe in general terms the scale, character, relationships, and functions of the buildings and outdoor spaces within the Village. Key aspects of the plan include an innovative system for residential parking that sites garages behind houses, accessible sidewalks throughout, and careful protection of surrounding wetlands.

Greek Housing Village

GLAVÉ & HOLMES ARCHITECTURE (G&HA) developed a design for a new Greek Housing Village of eight fraternity and sorority houses for Christopher Newport University (CNU). The Greek Housing Village provides an identifiable home on campus for the Greek organizations.

G&HA developed four house models, including a duplex which provides flexibility for CNU to accommodate smaller and larger groups from year to year. Each house has a unique façade to express their individuality within the Greek community, while contextually responding the other classically designed buildings on campus. The buildings relate in scale and materials, while employing distinctive touches like Sigma Phi Epsilon’s red front door, which is painted the specific shade to match the rest of its chapters across the country.

The first four houses are arranged radially at the end of the green space to create a community atmosphere among and a shared “front yard.” The common space serves as a home for annual events and traditions, which lie at the heart of Greek Life at CNU. The houses are inhabited by third- and fourth-year residents and offer a combination of single and double rooms with shared bathrooms. Each house also includes laundry rooms, study spaces, a fully-equipped kitchen, chapter rooms, and public restrooms.

The project has been designed in compliance with VEES (Virginia Energy Conservation and Environmental Standards) certification.