Science and Engineering Research Center

The new Science and Engineering Research Center at Christopher Newport University is being added to the existing Luter Hall. The project will expand and enhance opportunities for students in high-demand STEM disciplines and will provide technology-rich instructional space for the departments of Physics, Computer Science, Engineering,  Mathematics, Kinesiology, Neuroscience, and Environmental Management. The building will accommodate state-of-the-art teaching and research laboratories, classrooms, and maker spaces, as well as opportunities for cross disciplinary and faculty-student interaction and collaboration.

The architecture supports the University’s Neo-Georgian aesthetic and continues the cohesive character for the buildings surrounding the Great Lawn.

Reid Parlor

Glavé & Holmes collaborated with Sweet Briar College to create a lively and comfortable space for students, faculty, and alumni to gather for both social and academic purposes. The design team created a classic and serene space with high performing finishes. Indoor/outdoor area rugs protect a seamless patchwork of old-and-reproduced historic wood flooring. Approximately one-third of the seating was salvaged and reupholstered from across campus to align with the college’s environmental values. The new furnishings are residential-feeling and were selected to feel cozy and residential. The design evokes a sense of an elevated “living room” where students can meet with classmates to study, enjoy an afternoon of visiting with friends or parents, or discuss an upcoming exam with a professor.

Saint Gertrude High School

Saint Gertrude High School (SGHS) is an all-girls school division of the Benedictine Schools of Richmond. SGHS desired to relocate to the 50-acre Benedictine Abbey campus, shared with Benedictine College Preparatory. Glavé & Holmes Architecture, in collaboration with Bartzen & Ball Architects, designed a new academic building to support an enrollment of 280 students. The building sits on a bluff, seventy feet above the James River Valley. It is prominently visible by cars driving northound across the Veterans Bridge above the James River. The new building includes a Chapel, a Grand Hall for school gatherings, a Dining Hall with prep-kitchen, classrooms, labs, and administrative offices. A modernized Spanish Mission style architecture was used, incorporating architectural elements of SGHS’s existing building.